Groen schoolplein

Meer scholen willen hun schoolplein groen inrichten. Kinderen leren beter wanneer zij zich in een groenere omgeving bevinden. Daarom is er nu ook een subsidieregeling waarmee scholen in Brabant en Gelderland hun schoolplein kunnen “vergroenen”. 

Een groen schoolplein is vrolijk en spannend!

Overal doorheen lopen of kruipen, jezelf verstoppen en genieten van diverse planten en bloemen. Op een groen schoolplein zie je vooral actieve, vrolijke kinderen spelen, want ze worden positief uitgedaagd. Een ontwerp voor een groen schoolplein omvat onder meer het aanplanten van bomen en planten, aangevuld met speel- en zitelementen zoals boomstammen, stenen en dergelijke. Dit wordt aangevuld met enkele speeltoestellen en materialen voor creatief en los spel, zoals voor het spelen in het zand en water, hutten bouwen en rondrijden op de speelplaats. Daarnaast kunnen kinderen er in het seizoen soms ook groenten verbouwen, die ze zelf kunnen oogsten. 

Neem contact met ons op om een ontwerp te laten maken

Wat is er nu duurzamer dan de natuur?

Minder stoeptegels en in plaats daarvan gras, bomen, struiken, bloemen en groenten. Op deze manier kan men schoolpleinen natuurlijk, gezond, klimaatbestendig en avontuurlijk maken. Daarnaast raakt natuur nooit uit de mode! Een andere fijne bijkomstigheid is dat groene schoolpleinen namelijk gezond en leerzaam zijn. 

Beter functioneren en presteren

Kinderen die gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf (bijv. ADHD) functioneren volgens onderzoek beter in een natuurlijkere omgeving. Soms hebben zij zelfs geen medicatie meer nodig als je ze elke dag een goede dosis natuur geeft. De natuur helpt met het tot rust komen en kinderen komen in een socialere toestand. Dit maakt dat ze zich sneller leren te ontwikkelen, hun aandacht beter vasthouden en beter leren. Ook zullen ze sneller een ander te hulp schieten.

Enkele voordelen van groene schoolpleinen op een rijtje:

– Kinderen functioneren en presteren beter;
– Ze bevorderen de biodiversiteit;
– Ze bevorderen klimaatbestendigheid van een stad (denk aan opwarming door grote hoeveelheden beton en het afvoeren van water);
– Ze zijn ook na schooltijd nog erg leuk;

Volgens onderzoek wordt er op scholen met ‘groene schoolpleinen’ minder gepest en leren kinderen beter. 

Beter functioneren en presteren

Het uitwerken van uw speelplek wordt, afhankelijk van de situatie, uitgebeeld aan de hand van plattegronden, situatietekeningen en/of schetsen. Het digitaal op kaart intekenen van de toestellen behoort hierbij tot de mogelijkheden.

Maatwerk toestel ontwerp tegen catalogusprijzen!
Buiten ons standaard assortiment is Sicuro gespecialiseerd in het produceren van maatwerk sport- en speeltoestellen. Hierbij wordt er naar wens van de klant een toestel ontworpen en geproduceerd wat aan alle regelgeving voldoet om zo ook bij maatwerk toestellen de veiligheid te waarborgen, zonder dat dit het speelplezier teniet doet.

Het ontwerp van het toestel kan, afhankelijk van de situatie, verbeeld worden door middel van schetsen of 3d tekeningen in SolideWorks.

Subsidieregelingen

De voordelen van een schoolplein groen inrichten, zijn ook kenbaar geworden bij de provincie Brabant en Overijssel. Daarom zijn er nu subsidieregelingen voor scholen in deze provincies. De provincie Brabant trekt er bijvoorbeeld de komende vier jaar € 1,6 miljoen voor uit, waarvan dit jaar 50 basisscholen gebruik kunnen maken. In de subsidieregeling wordt maximaal 70% van de inrichtingskosten vergoed en voor de rest moet de school zelf zorgen. In Overijssel was een wedstrijd uitgezet voor de beste plannen waarbij scholen hun schoolplein groen inrichten. In alle gevallen is betrokkenheid en eigenaarschap vanuit gemeenten, school en ouders essentieel.

Catalogus Robinia speeltoestellen

PDF download

Groen schoolplein infoblad

PDF download

Beleef onze projecten

Wilt u zien wat wij onder andere al voor diverse opdrachtgevers hebben gedaan? Bekijk hieronder al enkele referenties. U ziet het: wij richten speel-, beweeg- en beleefplekken in bij safariparken, campings, binnenspeeltuinen, zorginstellingen, bij scholen en in de openbare ruimte. Meer weten over onze producten of de uitvering van een totaalproject? Lees dan verder op de website of neem contact met ons op. Onze deskundige medewerkers horen graag van u!